Nyt pårørendekursus i samarbejde med Københavns Kommune

09.01.17

National udbredelse i efteråret 2017

Komiteen for Sundhedsoplysning har indgået samarbejde med Københavns Kommune om at udvikle og evaluere et LÆR AT TACKLE-kursus målrettet voksne pårørende til mennesker med langvarig sygdom. Kurset hedder LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende og vil blive udbudt nationalt fra efteråret 2017.

Op mod hver 3. dansker lever med langvarige helbredsproblemer. Det betyder, at rigtig mange mennesker er pårørende til en person med langvarig sygdom. Generelt stiller det store krav at være pårørende, både følelsesmæssigt og praktisk. Næsten halvdelen af alle pårørende udvikler selv symptomer som stress, mistrivsel og nedtrykthed, og hver femte pårørende bliver ligefrem syg af belastningen

Indsatsen LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende skal forebygge, at pårørendes bliver overbelastede af deres situation og mistrives eller ligefrem udvikler stress eller depression. Endvidere skal kurset styrke de pårørendes netværk og give dem redskaber og kompetencer til at håndtere de daglige udfordringer, som mange pårørende lever med.

Forankring i eksisterende indsats
Det nye kursus udvikles på baggrund af det evidensbaserede kursus LÆR AT TACKLE kronisk sygdom, som har en række positive effekter på deltagernes helbred, sundhedsadfærd og self-efficacy.

Kurset kommer til at bestå af 6 moduler á 2,5 time. Undervisningen varetages af mennesker, der selv har erfaring med at være pårørende, og som har gennemført en instruktør-uddannelse, der udvikles som en del af projektet.

LÆR AT TACKLE-kurserne udbydes allerede i 2 ud af 3 danske kommuner. Mange kommuner vil derfor kunne bygge videre på en eksisterende indsats i forbindelse med implementering af LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende.

Har du spørgsmål til projektet, bedes du kontakte Rikke Bach Jensen på rbj@sundkom.dk, tlf. 3046 8455.

Aktuelt

Digital indsats får udsatte borgere tættere på job

Ny evaluering af indsats viser positiv effekt på deltagernes tro på egne evner 

Snart far - en ny indsats til nye fædre

Nyt projekt skal få flere nye fædre til at vælge øremærket barsel

Nyt projekt vil øge livskvaliteten hos kræftramte via digitale løsninger

EU-projektet E-Health4Cancer skal samle gode eksempler på digitale sundhedsløsninger for mennesker med kræft og deres pårørende i Europa

Unge med stress og angst får hjælp under uddannelse

97% har fået udbytte af at deltage i indsatsen "Godt igennem Uddannelse"